onsdag 22 april 2015

Nu har vi börjat gräva!

Det är en galet härlig känsla att vi sedan snart en vecka tillbaka har bygglovet i vår hand.Bygglovet, som säger att vi kan restaurera Villa Strömsfors enligt de planer vi har. Försiktigt och återskapande - men i enlighet med nya normer och krav. 

Nu händer det massor på en enda gång i och runtomkring villan. Fredrik lägger många timmar på byggledning just nu...men det är inte så att han klagar på den situationen precis!

I trädgården har Petra Hallberg  gjort en fantastiskt fint jobb med den första planeringen. Viktor har också varit involverad i trädgårdsplanerna som ligger till grund för hur grävmaskinisten nu väljer att gräva sina skoptag. Det är idel sol och glada tillrop än så länge...vi nyper oss i armarna och hoppas det förblir så. Det är knapps så man vågar skriva det, men just nu är det inte mycket som bråkar med oss när vi jobbar med villan.

/Maria


Vilken yrkesskicklighet!
På bara några timmar hade det hänt massor runt huset. 


Läs gärna mer om Petra på hennes egen hemsida: www.petrahallberg.se

tisdag 14 april 2015

Fotografering av klassisk skönhet

Det är inte läge att spela cool och lite snyggt halvnöjd.. 
för vi är bara så himla glada över att ha inlett ett samarbete med O.H Sjögrens Möbelfabrik! De tillverkar alla Carl Malmstens stoppade möbler. Möblerna är som skapta för villan. Flera av dem är stilikoner, modeller som aldrig kommer gå ur tiden.

Idag var Jakob Sjögren i Villa Strömsfors. Han kom med en transport packad med klassiska skönheter som Lata Greven, Farmor och Jättepaddan. Fotograf Mats Lind gjorde en storartat jobb bakom linsen. Det här blir hur bra som helst. Tack för idag vänner! 

/Maria 



måndag 6 april 2015

Muramaris - en gotländsk skönhet med ett tragiskt öde

Jag vet inte hur många promenader som gått förbi Villa Muramaris under våra semestrar på Gotland. Villan är ett konstnärshem byggt för 100 år sedan. En iskall januarinatt 2013 tände någon på Villa Muramaris. 


Det sägs att det var ett gäng som letade efter sprit och råkade sätta eld på huset. Långsökt skulle jag säga, för man letar sällan sprit i sommaröppna "muséebyggnader" en bra bit från vägen i januari. Och sällan "råkar" man få fyr på ett stenhus under tiden som man letar. Misstänkta fanns, men de friades. Undersökningen är nerlagd och det skär i hjärtat att så mycket vackert sattes i brand av idioter. 
I Muramaris bodde Ellen och Johnny Roosval. Ellen var född von Hallwyl. Hon var en kvinna som på många sätt bröt mot tidens normer. Som att hon övergav sin man och sin adliga familj för den 12 år yngre Johnny. Hon verkar ha varit en stark och modig kvinna på många sätt. Läs gärna mer på Wikipedia, Ellens liv är en fantastiskt historia. Muramaris är som en saga. Trädgården ritades av Nils von Dardel och huset var fullt med konst av Ellen själv och andra av tidens konstnärer. Här samlades konsteliten. Man umgicks i villan, på den egna tennisbanan, den egna golfbanan (bara en stentrappa ner från villan, nära havet) och kanske i musikrummet. Ellen hade en vacker ateljé och här fanns flera växthus. 
Nu håller vi tummarna och hoppas att Muramaris åter ska få liv, precis som en viss villa i Strömsfors.

//Maria











http://sv.wikipedia.org/wiki/Ellen_Roosval_von_Hallwyl

torsdag 2 april 2015

Snart börjar vi - på riktigt!

Nu börjar det dra ihop sig.Just nu går ritningsjobbet på högvarv. Det ritas lite här och var. Petra Hallberg, som vi har anlitat som trädgårdsdesigner, har presenterat sitt första utkast på trädgården och Vedum tar en sista titt på kökslayouten. Vi har fått ihop ett förslag med åtta övernattningsrum på andra våningen och entréplan kan i princip behållas i nuvarande skick. Det är spännande att hitta lösningar för att skapa en modern anläggning i ett gammalt skal utan att det syns eller påverkar för mycket. Om någon vecka skall vi förhoppningsvis ha fått vårat bygglov och startbesked.


/Fredrik 

onsdag 1 april 2015

Mysiga söndag!

När Linda, Ida och jag åkte hem från Formex i januari spånade vi kring temat "Roliga saker att göra i villan innan renoveringen är klar".
En av de saker vi listade var det som fick arbetsnamnet "Vårlig Workshop". Datum sattes, inköp gjordes och i söndags var dagen då det äntligen var dags. 


Det blev en fantastik eftermiddag i Villa Strömsfors. Ida hade gjort ett hästjobb med att beställa hem alla pyssliga saker. Både hon, Linda och Solveig är något av superproffs på att få till dukade bord och interiörer som känns helt makalöst inbjudande. (Som ni förstår är det ju helt perfekta människor att vara släkt med, man får ta det av så mycket fint!)

Söndagens worshopdeltagare visade sig vara av den sorten också. I deras händer mixades olivkvistar, lökar, fjädrar och ägg ihop till finfina kransar och bordsdekorationer. Det är ganska härligt att stå i orangeriet och fixa med kransar kan jag lova. 
Förutom pyssel blev det härliga samtal, lite födelsedagsfirande och fika A la Strömsfors. 

Tack för en mysig söndag allihopa!
//Maria