torsdag 20 februari 2014

Första mötet som Inredningsansvariga

Hur inreder man en disponentvilla på 900 kvm i jugendstil?
Vi känner båda att vi drog vinst-lotten i ansvarsfördelningen för Villa Strömsfors. Att få inreda detta hus kommer bli otroligt roligt och spännande! 
Jugendstil…vad är det då? Vi googlar på jugend och får fram en wikipedia-sida där stilen beskrivs med följande ”typiska stildrag”:
  • Organiska slingrande växtformer och naturavbildningar som frukter, fröhus, tallstammar etc. på dekor på möbler, keramik och som ornament på byggnader
  • Långsmala, finlemmade kvinnogestalter, tex uppbärande lampor
  • Matsalsmöblemang i ek, stolar med hög rygg ofta med en ros, ett äpple eller annan frukt i relief på stolar och skåp. Stolsbenen avslutas med lökformade ansvällningar
  • Kraftiga, typiska möbelbeslag
  • Taklampor i hamrat järn eller koppar och bordslampor med släta kupor i starka färger
  • Jugendfönstren med smårutor i ovandelen
  • Detaljer i alabastersten
  • Asymmetrier
  • Växtdekor på fasaderna
  • Rundade burspråk



Efter googlande känns detta uppdrag ännu svårare! Vi kommer överens om att inredningen i huset inte behöver följa denna stil till punkt och pricka, utan att det är ok att blanda upp med modernare inslag. 


Vårt första möte går mest ut på att hitta inspirerande bilder. Vi hamnar på nätauktionssiten Lauritz.com. Här ligger just nu ett helt möblemang i jugendstil ute. Ett stort matsalsbord, 11 stolar, buffé, skänk, linneskåp och klocka. Auktionen går ut om en halvtimma! Ska vi slå till? Ja, det gör vi! Härligt! Vi har redan hittat möbler till ett av de 20 rummen! Vilket produktivt möte!


/Ida och Linda

Drömmen börjar... eller;

Vad händer när man hittar ett hus på blocket som man inte behöver men blir hopplöst förälskad i?




-Kolla vad som är till salu igen!!
Ja, det var 20 år sedan Villa Strömsfors senaste bytte ägare. Den totalt fallfärdiga villan stod 1994 och fullständigt tynade bort. Till Salu skylten lockade dit ett par av oss redan då. 
Vi gick runt och försökte se in genom fönstren, funderade på om det var ett pensionat vi skulle göra, eller om man bara kunde bo där.  Känslan var den samma då som den var runt nyår 2013/2014. Huset stod där stolt och högmodigt och liksom begärde att bli väl omhändertaget. Det vägrade att erkänna sitt förfall som en segrare över skönheten det bar på. Som väl var blev det inte ett par i 20 år-åldern, alltså vi, som köpte huset 1994. Det hade varit ett övermäktigt projekt då. Det blev en tysk familj istället. Takbytet och en renovering av fasaden som de genomförde räddade Villa Strömsfors från att bli ett 900 kvadratmeter stort råttbo. Tack för det familjen Kosyr!
Åren har gått och inga tårar har fällts för att det inte blev något av den drömmen för vår del. Men så, i slutet av december 2013 råkar Fredrik ramla över en annons på Blocket. Villan är till salu igen.
Hela familjen Ståhl åkte ner och kikade. Vi förundrades och frös i det svinkalla gamla kråkslottet. Sen tittade vi igen och började drömma ännu mer. En vision började ta form och den var omöjlig att släppa. I februari 2014 fick vi nycklarna till Villa Strömsfors. Lycka! Nu vävs passionen för huset ihop med byggkunskaperna som finns i familjen och företaget Hökerum Bygg. En fantastisk resa har börjat. Varsamt och sakta känner vi in huset. Har man slumrat länge kan man inte väckas allt för hastigt. Det här kommer ta lite tid. Vi ser verkligen fram emot att få vara med på hela resan.
Så, för att svara på den första frågan i rubriken:  
1000 gånger av 1000 händer det väl ingenting speciellt i ett sånt läge. Men den sista promillen av tillfällen så händer det något. Man köper huset man inte behöver och helt plötsligt kan man inte tänka sig ett liv utan det!
För den som vill kommer det finnas möjlighet att följa arbetet via den här sajten.

Detaljer att älska! Vissa saker kan konsten att
åldras med skönhet. Bilden är tagen på glasverandan.


/Linda, Daniel, Viktor, Ida, Fredrik, Maria Solveig och Sigvard