måndag 6 april 2015

Muramaris - en gotländsk skönhet med ett tragiskt öde

Jag vet inte hur många promenader som gått förbi Villa Muramaris under våra semestrar på Gotland. Villan är ett konstnärshem byggt för 100 år sedan. En iskall januarinatt 2013 tände någon på Villa Muramaris. 


Det sägs att det var ett gäng som letade efter sprit och råkade sätta eld på huset. Långsökt skulle jag säga, för man letar sällan sprit i sommaröppna "muséebyggnader" en bra bit från vägen i januari. Och sällan "råkar" man få fyr på ett stenhus under tiden som man letar. Misstänkta fanns, men de friades. Undersökningen är nerlagd och det skär i hjärtat att så mycket vackert sattes i brand av idioter. 
I Muramaris bodde Ellen och Johnny Roosval. Ellen var född von Hallwyl. Hon var en kvinna som på många sätt bröt mot tidens normer. Som att hon övergav sin man och sin adliga familj för den 12 år yngre Johnny. Hon verkar ha varit en stark och modig kvinna på många sätt. Läs gärna mer på Wikipedia, Ellens liv är en fantastiskt historia. Muramaris är som en saga. Trädgården ritades av Nils von Dardel och huset var fullt med konst av Ellen själv och andra av tidens konstnärer. Här samlades konsteliten. Man umgicks i villan, på den egna tennisbanan, den egna golfbanan (bara en stentrappa ner från villan, nära havet) och kanske i musikrummet. Ellen hade en vacker ateljé och här fanns flera växthus. 
Nu håller vi tummarna och hoppas att Muramaris åter ska få liv, precis som en viss villa i Strömsfors.

//Maria











http://sv.wikipedia.org/wiki/Ellen_Roosval_von_Hallwyl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar